Oftest stillede spørgsmål

Vi har svarene på de mest populære spørgsmål, og du kan nemt hoppe til dit emne med de overskuelige knapper:

Solceller

Det er en god idé at undersøge, om dit tag er egnet til solceller.  For at få den mest præcise vurdering anbefaler vi en professionel taginspektion. De kan evaluere dit tag og afgøre, om det er i stand til at bære solcellerne og hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.

For at gøre det simpelt: Vi anbefaler et solcelleanlæg, der kan producere cirka den samme mængde strøm årligt som dit eget elforbrug i kilowatt-timer (kWh). Et eksempel – et solcelleanlæg på 1 kWp vil generere omtrent 1.000 kWh om året. Så hvis dit årlige forbrug ligger omkring 4.000 – 6.000 kWh, er et 6 kWp solcelleanlæg en klog løsning.

Ja, ud over selve solcelleanlægget og installationen skal du også have en speciel elmåler kaldet en “summationsmåler”, hvis du ikke allerede har sådan en. Prisen for denne måler varierer afhængigt af den type elmåler, du allerede har. Du kan forvente at betale et gebyr på mellem 800 kr. og 2500 kr. for denne opdatering.

Hvis du er i tvivl om prisen eller tidsrammen for dette, kan du altid kontakte dit lokale netselskab for yderligere information. Find dit netselskab her. 

Det er også dit netselskab som opkræver gebyr for at tilsluttet dit anlæg til nettet. 
Inden du går i gang med at købe solceller, er det en god ide at forhøre dig ved dit netselskab, om du har mulighed og kapacitet til at blive tilsluttet elnettet.

I Danmark er den optimale retning generelt mod syd, hvor solen giver mest sollys i løbet af dagen. Det skal dog bemærkes, at det optimale retning kan variere afhængigt af lokale forhold som skygge fra bygninger eller træer.

Nogle gange kan det være mere fordelagtigt at pege panelerne mod vest eller øst afhængigt af dit elforbrugsmønster. Vestvendte paneler vil producere mere elektricitet om eftermiddagen og tidlig aften, hvilket matcher højere elpriser på dette tidspunkt. Omvendt vil østvendte paneler producere mere om morgenen og formiddagen, hvor elprisen også ofte er højere.

Så selvom syd er optimalt, betyder det ikke, at dine solceller ikke kan yde godt, hvis de vender en smule mod øst eller vest. Moderne solcelleteknologi er ret fleksibel og kan tilpasses til lokale forhold for at maksimere din energiproduktion.

Ja, det er muligt at installere solceller, der vender mod syd, øst og vest på dit tag. Dette kaldes ofte en “øst-vest” installation. Det kan være en god løsning, hvis du ønsker at maksimere din energiproduktion og udnytte sollyset i forskellige dele af dagen. Vær opmærksom på, at denne type installation kan kræve lidt mere plads på taget og en tilpasset konfiguration af solcellepanelerne. Det er en god idé at konsultere en professionel solcelleinstallatør for at få den bedste løsning til dine behov.

Selvfølgelig, det er absolut muligt at tilføje ekstra solceller til et eksisterende solcelleanlæg. Dog er der nogle vigtige faktorer, du skal tage i betragtning:

  1. Inverterkapacitet: Enhver inverter har en maksimal kapacitet, som angiver, hvor meget effekt den kan håndtere. Hvis du tilføjer flere solceller, men din inverter ikke har tilstrækkelig kapacitet til at håndtere den ekstra effekt, vil du ikke kunne udnytte de ekstra paneler fuldt ud.

  2. Samme paneltype: Når solceller er forbundet i serie, påvirker de hinandens ydeevne. Hvis du bruger forskellige modeller, kan det resultere i, at strømstyrken begrænses af det svageste panel i kæden, hvilket resulterer i mindre effektivitet. Derfor anbefales det at udvide dit eksisterende anlæg med paneler af samme model for at sikre ensartede egenskaber og optimal ydeevne af solcelleanlægget. Hvis din inverter har en ledig MPPT-indgang, kan du dog bruge andre panelmodeller, da hver MPPT-indgang styres uafhængigt af hinanden.

  3. Plads: Det er vigtigt at have tilstrækkelig plads på dit tag til de ekstra solceller. Du kan eventuelt måle din husets tagareal ved hjælp af luftfotos fra Krak for at sikre, at der er tilstrækkelig plads.

  4. Spænding: Kontroller, at din solcellekreds ikke overskrider den maksimale indgangsspænding for din inverter, som normalt ligger mellem 500-1000V.

Der er mange faktorer som spiller ind i tilbagebetalingstiden. Såsom anlæggets størrelse, dit elforbrug, de fremtidige elpriser, osv. 
Det kan variere fra anlæg til anlæg, men får du et tilbud fra os, så er tilbagebetalingstiden inkluderet i beregningen. 

Ja det kan du godt.
Når du ønsker at sætte dit solcelleanlæg på pause eller slukke det midlertidigt, bør du følge denne enkle rækkefølge:

  1. Start med batteriet: Først og fremmest, sluk batteriet for at stoppe strømforsyningen fra solcellerne til dine apparater.

  2. Sluk for produktionen: Gå til din inverter og sluk for solcellerne ved hjælp af den praktiske switch placeret under inverteren. Dette stopper den elektriske produktion fra solcellerne.

  3. Afslut i tavlen: Til sidst, sluk for relæet til din inverter i eltavlen for at afslutte strømforsyningen fra solcelleanlægget til dit hjem.

For at tænde dit solcelleanlæg igen:

Når du er klar til at vække dit solcelleanlæg til live igen og drage fordel af solens kraft, bør du følge denne rækkefølge:

  1. Væk inverteren: Tænd for relæet til inverteren i eltavlen for at aktivere strømforsyningen fra solcelleanlægget.

  2. Start produktionen: Gå tilbage til din inverter og tænd for solcellerne ved hjælp af switchen under inverteren. Dette starter den elektriske produktion fra solcellerne.

  3. Afslut med batteriet: Hvis du bruger batteriopbevaring, kan du nu tænde for batteriet igen for at lagre overskudsenergi og være klar til brug, når det er nødvendigt.

Regnen og naturlig nedbør hjælper normalt med at holde dem rene. Hvis der er støv, blade eller pollen på solcellerne, kan du dog overveje en forsigtig rengøring med rent vand og en blød børste eller svamp. Det er vigtigt at undgå skarpe genstande eller kemiske rengøringsmidler, da de kan beskadige solcellerne. 
Mængden af snavs kan have betydning for din produktion.

Det er normalt, at din elregning ikke straks reduceres efter idriftsættelsen af et solcelleanlæg. Det kan tage noget tid, før du begynder at se besparelserne, da det afhænger af solcellernes ydeevne og produktionsniveau samt din egen elforbrugsadfærd. Vær tålmodig, og overvåg dit anlægs ydeevne i løbet af de kommende måneder for at vurdere de faktiske besparelser.

Invertere

En almindelig inverter har kun én funktion, nemlig omformning af solenergi til elektricitet. Den har ikke evnen til at arbejde sammen med batterier eller levere nødforsyning under strømafbrydelser.

En hybrid inverter er designet til at arbejde sammen med batterier. Den kan opsamle overskudsstrøm fra solpanelerne og gemme den i batterier til senere brug. Dette muliggør energilagring, så du kan bruge solenergi, selv når solen ikke skinner.

Så i det store billede er forskellen, at en hybrid inverter giver dig mulighed for at lagre og bruge overskydende solenergi ved at arbejde sammen med batterier, mens en almindelig inverter primært omformer solenergi til elektricitet og ikke har denne lagringsfunktion. Valget mellem dem afhænger af dine specifikke behov og mål med dit solcelleanlæg.

Når du skal opgradere din inverter, er det som at give dit solcelleanlæg en ny motor. Her er nogle vigtige ting at overveje:

  1. Kompatibilitet: Sørg for, at den nye inverter er kompatibel med dine eksisterende solcellepaneler og systemet som helhed. Det er vigtigt, at de passer sammen for optimal ydeevne.

  2. Effektivitet: Tjek inverterens effektivitet og om den passer til dine behov. En mere effektiv inverter kan øge dit solcelleanlægs ydeevne og besparelser. Dog skal den passe til anlæggets kapacitet.

  3. Garanti: Kig efter en inverter med en solid garantiperiode. Dette sikrer, at du har tryghed og beskyttelse i tilfælde af problemer.

  4. Installation: Sørg for, at du har en professionel solcelleinstallatør til at udføre udskiftningen for at sikre en korrekt og sikker installation.

Med den rette opmærksomhed på disse faktorer kan du opgradere din inverter og få dit solcelleanlæg til at køre som en drøm igen.

Hvis du har batteri tilsluttet dit solcelleanlæg eller overvejer at tilføje et, er det vigtigt at vælge en hybrid-inverter.

Du kan have mere end én inverter i samme solcelleinstallation. Dette kaldes normalt et “multi-inverter” system. Det giver dig fleksibilitet til at tilpasse dit solcellesystem til dine behov og optimere dets ydeevne, især hvis du har solpaneler installeret på forskellige tagflader eller i forskellige områder af dit hjem.

Elbil

Du kan køre på sollys og spare penge med en solcelleopladet elbil.

  1. Evaluér behov: Forstå dit elbilopladningsbehov og hvor ofte du oplader.

  2. Dimensionér solceller: Sørg for, at dit solcelleanlæg kan producere tilstrækkelig strøm til både hjemmet og elbilen.

  3. Ladetidspunkter: Planlæg opladningen til solrige tidspunkter for maksimal udnyttelse af solenergien.

  4. Batterilager: Overvej at integrere batterilager for at gemme overskudsstrøm til elbilopladning på overskyede dage eller om natten.

  5. Professionel installation: Få en professionel elektriker til at installere elbilladeren korrekt og sikre, at alt er tilsluttet sikkert.

Det er en god idé!
Et batteri kan gemme solenergi til din elbil, så du kan oplade om natten eller på overskyede dage.

Mængden af solenergi afhænger af din elbil og kørselsbehov, men solpaneler kan levere strøm til din bil og mere.

Batterier

Placeringen af dit batterilager i forhold til dine solceller skal overvejes nøje for at opnå optimal ydeevne og sikkerhed.
Her er nogle retningslinjer:

  1. Indendørs eller udendørs: Batterilagre kan installeres både indendørs og udendørs. Indendørs installation giver normalt bedre beskyttelse mod vejrliget og temperaturudsving, hvilket kan forlænge batteriets levetid. Udendørs installation kan dog være praktisk for pladsbesparelse og nem adgang.

  2. Ventilation: Uanset om du installerer batteriet indendørs eller udendørs, skal der være tilstrækkelig ventilation for at forhindre overophedning og frigivelse af skadelige dampe i tilfælde af en fejl.

  3. Temperatur: Undgå ekstreme temperaturer. Batterier fungerer bedst ved moderat temperatur, så undgå at placere dem et sted, hvor de udsættes for ekstreme kulde eller varme.

  4. Tør og stabil grund: Sørg for, at stedet, hvor du installerer batteriet, er tørt og stabilt for at forhindre vandskader og bevægelse.

  5. Nem adgang: Batterilageret bør placeres et sted, hvor det er nemt at få adgang til for vedligeholdelse og inspektion.

  6. Sikkerhed: Hvis det er muligt, skal du placere batterilageret væk fra børn og kæledyr for at forhindre utilsigtede berøringer eller skader.

  7. Solcelleanlægget: Overvej placeringen i forhold til dit solcelleanlæg. Batteriet bør være tæt på inverteren og solcelleinstallationen for at minimere tab i ledninger og optimere energiudveksling.

Ja, det kan du. Dog er Growatts anbefaling, at du ikke udvider din batteripakke senere end 3 måneder efter, at dine første batterier er idriftsat. Dette er af hensyn til at få batteriet synkroniseret efterfølgende, som kan tage lang tid og være besværligt, hvis der er gået længere end 3 måneder. 

Vi anbefaler som udgangspunkt at du vælger størrelsen på din batteripakke ud fra dit forbrug fra om aftenen til morgenen. Dette kan nemt aflæses, ved at kigge på kWh forbruget på din elmåler om aftenen og om morgenen dagen efter. Forskellen i kWh fra aften til morgen, er det kWh forbrug din batteripakke skal dække for at holde dig “selvforsynende” natten over. Bruger du fx 5 kWh fra aften til morgen, anbefaler vi en batteripakke på mindst 5 kWh.

Levering og håndtering

Vores fragtpris er kr. 1.450 pr. palle. Fragtprisen af din ordre fremgår, når du går til kassen.

Leveringstiden for lagervarer er 3-6 hverdage.

Leveringstiden for bestillingsvarer er 7-14 dage.

Er du i tvivl, om din bestilling inkluderer lager- eller bestillingsvarer er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. eller e-mail.

Når du bestiller et komplet solcelleanlæg fra os, vil vi sende dele af dit anlæg fra forskellige lagre for at sikre, at du får alle komponenterne så hurtigt som muligt. Nogle dele af dit solcelleanlæg er på lager hos os, mens andre dele opbevares i et fjernlager. Dette er for at optimere vores lagerstyring og sikre, at vi altid har de nødvendige dele til rådighed. Selvom delene kommer fra forskellige steder, vil de alle blive sendt til din adresse og vi vil selvfølgelig koordinere leveringen, så alt ankommer hurtigst muligt.

Når en kunde modtager et solcelleanlæg, er det vigtigt, at de gennemgår alle de forskellige dele af anlægget for at sikre, at alt er ankommet som det skulle. Dette er vigtigt af flere grunde:

  1. Kompletthed: Solcelleanlæggene består ofte af mange forskellige dele, herunder solpaneler, invertere, kabler, monteringsudstyr og meget mere. Det er vigtigt at sikre, at alle disse dele er ankommet, og at de er i god stand.

  2. Planlægning: Hvis kunden booker en montør før de har bekræftet, at alle dele er ankommet, kan det føre til forsinkelser i installationsprocessen. Montøren kan være ude af stand til at fuldføre arbejdet, hvis nogen dele mangler, og det kan være tidskrævende og dyrt at arrangere et andet besøg.

  3. Problemhåndtering: Hvis nogle dele mangler, er det bedre at opdage det så tidligt som muligt. Det gør det muligt for os at rette op på problemet hurtigere, hvilket kan omfatte at sende manglende dele eller erstatte beskadigede komponenter.

Du kan scanne QR koden som medfølgende leveringen for at undersøge, hvad du har modtaget og hvad du mangler at modtage.

Hvis du oplever tekniske problemer eller fejl med dit solcelleanlæg, kan du nemt kontakte os via vores kontaktformular på Kontakt Energy Nordic Solar. Denne formular er designet til at gøre det nemt for dig at beskrive problemet i detaljer og vedhæfte eventuelle billeder, der kan hjælpe os med at diagnosticere problemet.

Her er de trin, du skal følge:

  1. Gå til vores website: Besøg www.energynordicsolar.dk og find vores kontaktformular. Den er designet til at være brugervenlig og let at finde.

  2. Beskriv problemet: I kontaktformularen vil du blive bedt om at give en detaljeret beskrivelse af problemet. Jo mere information du kan give, jo bedre vil vi være i stand til at forstå og løse problemet.

  3. Vedhæft billeder: Hvis det er muligt, må du gerne billeder af problemet. Dette kan være meget hjælpsomt for vores teknikere, da det kan give dem en visuel forståelse af problemet. Du vil have mulighed for at uploade disse billeder direkte i kontaktformularen.

Når du har indsendt formular, vil vores tekniske team gennemgå din henvendelse og kontakte dig hurtigst muligt med løsningsforslag eller yderligere spørgsmål. Vi stræber efter at løse alle tekniske problemer hurtigt og effektivt, så du kan få mest muligt ud af dit solcelleanlæg.

Energy Nordic Solar er udelukkende leverandør af produkt og udfører ikke installation. Skal du reklamere over et defekt produkt, skal du derfor rette henvendelse til os. Skal du reklamere over noget vedrørende installationen, skal du rette henvendelse hos den anvendte installatør/montør. Energy Nordic Solar står udelukkende for reklamation af produkt og hæfter derfor ikke for merudgifter i forbindelse med installationen. Alle merudgifter i forbindelse med montering/installation skal løses internt mellem kunde og montør.

Generelt

Vi oplever, at der i øjeblikket tilsluttes så mange solcelleanlæg i Danmark, at dette i visse boligområder har hævet spændingen over grænseværdierne, hvilket kan udløse en AC out range fejl for din inverter, for at beskytte installationerne i din husstand.

For at løse dette problem, kan en inverter kalibrering muligvis udbedre fejlen. Til dette skal vi bruge en måling for fase-spændingerne.

De måles således:

Mål spænding mellem:

1. Fase 1 (brun) og Fase 2 (sort)

2. Fase 2 (sortér) og Fase 3 (grå)

3. Fase 3 (grå) og Fase 1 (brun)

Dette sender ind via vores tekniske formular på hjemmesiden.

Hvis dette ikke løser problemet, skal du tage kontakt til dit net selskab og rapportere problemet, således de kan sænke net spændingen i dit boligområde.

Der skal monteres en RCD i forbindelse med en inverter. Du
kan tilkøbe en RCD til alle vores anlæg, og ellers kan du finde vores udvalg
her: (MANGLER LINK; skal linke til Afbrydere og relæer)

https://mikma.dk/kategori/solceller-og-tilbehoer/afbrydere-og-relaeer/

Du kan se listen over de godkendte leverandører her: Produktionselleverandører 
Vi anbefaler at du tager et kig forbi vores elhandler afdeling; Energy Nordic, her er der samlet en pakkeløsning med både forbrug og produktion i ét.

Det er altid dejligt med tilfredse kunder, og vi modtager gerne billeder af dit nye anlæg. Med din accept

Der er forskellige ventetider, på at få udskiftet din elmåler til en summationsmåler,
så kontakt din netselskab og spørg om ventetiden.

Du finder dit netselskabher: Find netselskab

Boliger som primært er opvarmet med el-varme/varmepumpe opnår som regel en reduceret elafgift på 87 øre/kWh, lige så snart det årlige elforbrug overstiger 4.000 kWh. Derfor anbefaler vi som udgangspunkt et almindeligt solcelleanlæg uden batteri til boliger med elopvarmning, da tilbagebetalingstiden med batteri bliver markant længere ift. en bolig som er opvarmet med fjernvarme/gas, da afgiften her er ca. 2/3 højere. Det mest hensigtsmæssige er derfor at sælge din overskudsproduktion til elnettet (Spotpris) og blot købe strømmen retur i aften/nattetimerne, da differencen er minimal ift. køb/salg modsat en bolig med fx fjernvarme, hvor der er høje elafgifter på tilbagekøb af strøm (hvorfor det med en fjernopvarmet bolig giver mening at lagre overskudsproduktionen frem for at sælge den). NB. oftest kan strømmen sælges til en højere elpris i dagtimerne, ift. prisen på køb af el i nattetimerne.

Kontakt dit netselskab for at få en direkte pris. Forvent et gebyr fra 800 kr. til 2500 kr. alt efter hvilken udskiftning der skal til. 

Behandlingstiden hos dit netselskab fra du får udskiftet/omkodet din elmåler til en summationsmåler tager typisk 3-5 uger.